ituje w niezliczoną ilość kombinacji warzywno-owocowych. A w połączeniu z grzybami i produktami bazującymi na skrobi /kasze, płatki, makarony/ stanowią dietę do pozazdroszczenia. Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić tak powszechną dietę mięsną.
Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek
Szpinak i suszone pomidory to połączenie, które uwielbia kuchnia wegańska. Jest ono nie tylko szalenie zdrowe, ale też i smaczne. Samo przygotowanie potraw nie trwa przy tym długo. Przepisy wegańskie często wykorzystują suszone pomidory jako składnik sosów. Wystarczy połączyć je z odrobiną cebulki, czosnku i kilkoma garściami świeżego szpinaku. Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu, oczywiście w stu procentach roślinnego. Przepisy wegetariańskie łączą je natomiast z tradycyjnym makaronem.
Osoby korzystające z takiej diety zachwalają
Polska kuchnia od wieków oparta jest o szerokie korzystanie ze wszelkich produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt. Przez całe dziesięciolecia nie sposób było wyobrazić sobie obiadu przy polskim stole, który choćby w części nie był oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.